Een alimentatiegerechtigde ouder gaat samenwonen met een nieuwe partner en verliest daardoor het recht op kindgebonden budget. Komt dit voor rekening van die ouder of betaalt de ex-partner mee met een hogere onderhoudsbijdrage? Rechtbank Gelderland doet op 22 mei 2024 uitspraak.
Casus
Man en vrouw zijn gescheiden. Samen zijn zij ouders van een minderjarig kind dat bij moeder staat ingeschreven. Zij is tevens de hoofdverzorgende ouder. Met vader is een zorgregeling overeengekomen. Vader dient een bedrag aan kinderalimentatie te betalen aan moeder. De man en de vrouw verschillen op diverse punten van mening over de hoogte van die bijdrage. Met name de draagkracht van moeder in relatie tot het recht op kindgebonden budget houdt hen verdeeld. Na de scheiding is moeder gaan samenwonen met een nieuwe partner. Hierdoor is haar recht op kindgebonden budget (KGB) inclusief de alleenstaande ouderkop komen te vervallen.
Standpunt moeder: het KGB dient buiten beschouwing te worden gelaten, omdat zij dit ten gevolge van de samenwoning met haar nieuwe partner feitelijk niet ontvangt.
Standpunt vader: de financiële gevolgen van de persoonlijke keuze van moeder kunnen niet op hem worden afgewenteld. In de berekening dient rekening te worden gehouden met het KGB alsof moeder niet zou samenwonen.
Rechtbank Gelderland: in de berekening zal bij de draagkracht van moeder geen rekening worden gehouden met een fictief KGB. Als uitgangspunt geldt namelijk dat een ieder de vrijheid heeft om keuzes te maken in het leven. Door bij moeder uit te gaan van een KGB, wordt bij haar een draagkracht verondersteld die zij feitelijk niet heeft. Het is niet aan de rechtbank om te veronderstellen dat wat de moeder aan draagkracht tekort komt, kan worden aangevuld uit het inkomen van haar nieuwe partner. Te meer omdat hij op grond van de wet niet onderhoudsplichtig is voor het kind van moeder.
Wordt er dan, zoals vader vervolgens heeft gesteld, rekening gehouden met de helft van het forfaitaire woonbudget in de draagkracht van moeder omdat zij is gaan samenwonen? Nee, omdat de draagkracht van beide ouders gezamenlijk voldoende is om in de behoefte van het kind te voorzien, ziet de rechtbank geen aanleiding om af te wijken van de standaard systematiek en aan de zijde van de moeder te rekenen met de helft van het forfaitaire woonbudget.
Afspraken
Wij kunnen ons voorstellen dat deze uitkomst onrechtvaardig kan aanvoelen. Moeder komt door het samenwonen met een nieuwe partner zeer waarschijnlijk in een economisch betere positie terecht. Zij verliest weliswaar het recht op kindgebonden budget maar heeft daartegenover zeer waarschijnlijk minder (woon)lasten doordat deze met de nieuwe partner kunnen worden gedeeld. Ondanks dat moet vader meer gaan bijdragen. Maar helaas voor hem zijn dit nu eenmaal de wettelijke kaders voor het berekenen van kinderalimentatie.
Had deze procedure voorkomen kunnen worden? Jazeker! In mediation kan het toekomstige scenario van samenwoning met een nieuwe partner gedurende het scheidingsproces besproken worden. Ouders kunnen hier vervolgens afspraken over maken in het ouderschapsplan. Zij kunnen expliciet opnemen of het verlies van kindgebonden budget wel of niet aanleiding is om de hoogte van de afgesproken kinderalimentatie te wijzigen.
Comments